Laborator
metrologic

Mesajul viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cu ocazia Zilei mondiale a metrologiei
Mesajul viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cu ocazia Zilei mondiale a metrologiei

În această zi, cu 139 de ani în urmă, a fost semnat Tratatul  diplomatic internaţional „Convenţia Metrului”, care a marcat începutul cooperării mondiale în domeniul metrologiei și a pus bazele unui sistem de măsurare coerent în întreaga lume. Prin deciziile adoptate de Convenție s-a stabilit cadrul pentru colaborarea mondială în domeniul științei măsurării și aplicațiilor sale industriale, comerciale și sociale astfel dezvoltându-se Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM).

Din anul 2004, Biroul stabilește tematici specifice pentru această zi, care constituie un prilej pentru promovarea rolului metrologiei în societate, care, deseori, este prea puțin conștientizat. În anul curent, sloganul Zilei mondiale a metrologiei este unul foarte actual și pentru Republica Moldova – „Metrologia si provocările energetice globale”. Or, măsurările exacte și utilizarea corectă a rezultatelor acestora ne vor ajuta să reducem intensitatea energetică a țării și să avem o economie mai competitivă.

În ultimii ani, Republica Moldova a progresat semnificativ în modernizarea sistemului infrastructurii calității. A fost creat Institutul Național de Metrologie, instituție publică responsabilă de menținerea și dezvoltarea continuă a bazei naționale de etaloane, care asigură trasibilitatea măsurărilor prin preluarea unităților de măsură de la etaloanele internaționale și transmiterea acestora la etaloanele de lucru garantînd uniformitatea și exactitatea măsurărilor în țară. INM este responsabil și de colaborarea internaţională în domeniul metrologiei, contribuind la înlăturarea barierilor tehnice în calea comerţului, la recunoaşterea mutuală a rezultatelor măsurărilor, la asigurarea trasabilităţii măsurărilor în orice domeniu al vieţii inclusiv şi în energetică.

În același timp, a fost liberalizată piața în domeniul verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare legală, fiind deja înregistrați 9 agenți economici care activează în domeniul metrologiei.

Impactul metrologiei sunt greu de supraestimat în orice domeniu al vieţii, pentru majorarea produsului intern brut, a calităţii vieţii, comerţului, industriei, energeticei, protecţiei drepturilor consumatorilor, sănătăţii, etc. Atunci când costul direct de efectuare a măsurărilor este mare, costul indirect al măsurărilor incorecte este enorm pentru societate, pentru viaţa şi siguranţa oamenilor.

Stimați prieteni, metrologi,

Vă felicit cu ocazia zilei mondiale a metrologiei și vă urez succese profesionale, recunoașterea largă a meritelor și multe împliniri.

Cu deosebit respect,

Viceprim-ministru,

Ministru al Economiei

Valeriu LAZĂR

 

Mun. Chișinău, 20  mai 2014

©MetronLab.md 2014 All rights reserved