Mijloacele de masurare etalon au fost definite inca la inceputurile civilizatiei umane.
Comerciantii, constructorii, navigatorii, oamenii de stiinta, societatea – toti au nevoie de etaloane ale unitatilor de marimi fizice care sunt destinate pentru asigurarea uniformitatii si corectitudinii masurarilor in orice stat de pe glob. Pretutindeni in lume, autoritatile de stat sau cele civile au considerat ca este responsabilitatea lor sa stabileasca etaloanele in domeniile lor de control, in multe tari aceasta a condus la situatia in care etaloanele au fost determinate pe un temei legal si astfel au existat diferente mari intre diverse sisteme de masurare si intre valorile etaloanelor. Odata cu dezvoltarea comertului international aceasta a devenit o problema majora. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, un grup de oameni de stiinta francezi a initiat o abordare mai stiintifica si mai sistematica a chestiunii, ceea ce a condus la elaborarea unui sistem metric de unitati – predecesorul actualului Sistem International de Unitati (SI). Iar in anul 1875, guvernele a 17 state au semnat un tratat diplomatic international, cunoscut sub denumirea de „Conventia Metrului”, si au creat, la Sevres, in Franta, Biroul International de Masuri si Greutati (BIMG).
In prezent, fiecare tara isi are o lege a metrologiei si o institutie nationala de metrologie,
in Republica Moldova activitatea in domeniul metrologiei este desfasurata in conformitate cu „Legea Metrologiei”, nr. 647-XII, din 17 noiembrie 1995, promulgata prin decretul Presedintelui Republicii Moldova pe 12 februarie 1996. „Legea Metrologiei” stabileste bazele metrologiei legale si este indreptata spre asigurarea uniformitatii si exactitatii masurarilor in tara si protejarea persoanelor fizice si juridice de efectele negative ale masurarilor incorecte sau false. Institutul National de Standardizare si Metrologie (INSM) din republica este responsabil de etaloanele nationale si de desemnarea unitatilor de masura si, respectiv, de trasabilitatea la etaloanele nationale si internationale a valorilor etaloanelor si a rezultatelor masurarilor prin etalonarea etaloanelor secundare si a mijloacelor de masurare din economia nationala.
De mentionat ca dezvoltarea relatiilor internationale in comert,
producerea marfurilor autohtone si exportul lor pe piata internationala, comercializarea pe piata interna depind in mare masura de exactitatea, uniformitatea, corectitudinea si credibilitatea masurarilor. Astfel, una din principalele conditii de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana este ridicarea competitivitatii produselor autohtone, asigurarea inofensivitatii si fiabilitatii lor, existenta unui sistem national de etaloane de performanta si a unei baze normative nationale in domeniul metrologiei armonizata cu documentele normative internationale corespunzatoare, indeplinirea cerintelor Biroului International de Masuri si Greutati (BIMG) si implementarea Directivei Europene „Noua abordare”.
Pentru a reusi ca o piata interna, cum este cea a Uniunii Europene, sa functioneze real trebuie inlaturate toate barierele posibile din calea comertului, inclusiv barierele tehnice cauzate de indoielile asupra sau de nerecunoasterea altor etaloane nationale si materiale de referinta certificate, a trasabilitatii, competentei si infrastructurii metrologice nationale (respectiv, a serviciilor nationale de etalonare).
In zilele noastre, cerintele comertului, industriei, ale statului si societatii acopera arii cu mult mai extinse si la satisfacerea lor e nevoie de o solutionare mai generala. Acordurile comerciale sunt semnate in conformitate cu regulile OMC, care cer sa nu existe nici un fel de bariere tehnice in calea comertului. Acordurile comerciale de tipul celor semnate intre Uniunea Europeana (UE) si alte tari, fac referire la un sir de acorduri speciale, inclusiv la cele metrologice. Importanta acordurilor metrologice este, in prezent, unanim recunoscuta in acordurile comerciale din cadrul Uniunii Europene.
O problema cu care se confrunta statele in curs de aderare la Uniunea Europeana, printre ele si Republica Moldova, sunt costurile mari pentru cumpararea etaloanelor necesare, pentru stabilirea trasabilitatii si pentru participarea la comparari internationale si la alte activitati comune cu institutiile nationale de metrologie ale tarilor invecinate.
Pentru alinierea Republicii Moldova la cerintele internationale, in cadrul Organismului National de Metrologie a fost elaborat „Programul de dezvoltare a Sistemului National de Etaloane pe anii 2003-2008″, care va permite satisfacerea necesitatilor crescande ale economiei nationale in masurari efectuate cu un grad inalt de exactitate si va asigura credibilitate reciproca fata de masurarile efectuate, atat in interiorul republicii, cat si in cadrul colaborarii internationale cu alte state. Un Sistem National de Etaloane de performanta va permite participarea la intercomparari pe plan international, va demonstra ca etaloanele nationale sunt trasabile la etaloanele internationale. Mai mult decat atat, participarea la intercomparari va permite Republicii Moldova sa semneze Acordul de recunoastere mutuala a etaloanelor nationale si certificatelor de etalonare a statelor membre la „Conventia Metrului” (MRA) care va da posibilitatea de a determina gradul de echivalenta cu etaloanele de referinta ale tarilor – membre ale Organizatiei Internationale „Conventia Metrului”, de a recunoaste rezultatele masurarilor si incercarilor efectuate si, corespunzator, de a recunoaste certificatele de aprobare de model eliberate de Institutul National de Standardizare si Metrologie (INSM), acordand credibilitate masurarilor efectuate si calitatii produselor. Astfel, produsele vor fi supuse unor testari unice, deci se vor exclude barierele tehnice in calea comertului, iar deviza „O singura masurare, testare – un singur certificat” va deveni o realitate. Semnarea „Acordului MRA” este garantul testarilor unice. Cooperarea mutuala, increderea mutuala si recunoasterea mutuala reprezinta cei trei pasi necesari pentru realizarea armonizarii internationale in metrologia legala.